Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί μας ενδιαφέρει η ενεργειακή σήμανση στις οικιακές συσκευές

Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Στα πλαίσια του προγράμματος SAVE II της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λήψη μέτρων κατά της άσκοπης σπατάλης ενέργειας, από το 1996 κατέστη υποχρεωτική με κοινοτικές οδηγίες η ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών.
Με την υποχρεωτική αναγραφή της ενεργειακής κατηγορίας των προϊόντων σε ευκρινές σημείο της επιφάνειας τους, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μια περισσότερη οικονομική και προπάντων φιλική προς το περιβάλλον συσκευή.
Κατ’ αρχήν, ως περισσότερο αποδοτικές συσκευές νοούνται αυτές που παράγουν το ίδιο έργο με τις λιγότερο αποδοτικές, καταναλώνοντας όμως αρκετά μικρότερες ποσότητες ενέργειας.

Για την ταξινόμηση λοιπόν των συσκευών σε κατηγορίες χρησιμοποιούνται τα 7 πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου, δηλαδή από το Α (περισσότερο αποδοτικό) έως το G (λιγότερο αποδοτικό), και αφορά στις περισσότερες οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ψυγεία και καταψύκτες, κουζίνες και φούρνους, κλιματιστικά, στεγνωτήρια κτλ.
Παράλληλα, δίνονται ορισμένα συγκεκριμένα για κάθε προϊόν στοιχεία, όπως κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, απόδοση πλύσης/ στεγνώματος για τα πλυντήρια κ.ο.κ.

Για την ακριβή μορφή της ταμπέλας που φέρουν τα προϊόντα, κάντε κλικ στην εικόνα δεξιά.

Το κέρδος σε ατομικό επίπεδο εντοπίζεται στη μείωση του κόστους χρήσης των συσκευών (δηλαδή των λογαριασμών), και της σταδιακής απόσβεσης της διαφοράς τιμής που συνήθως χωρίζει τα αποδοτικά προϊόντα από τα λιγότερο οικονομικά.
Σε συνολικό βέβαια επίπεδο, η μαζική χρήση τέτοιων συσκευών συνεπάγεται τεράστια οικονομία ενέργειας, ωφελώντας τόσο το περιβάλλον όσο και τη συνολική διαχείριση των ενεργειακών πόρων.

Από το 2004, έχουν εμφανιστεί μάλιστα δύο νέες κατηγορίες, Α+ και Α++, καθώς και προϊόντα που ικανοποιούν αυτά τα πρότυπα (αν και σήμανση Α++ δεν έχουμε δει ακόμη στην ελληνική αγορά), καταδεικνύοντας τις προσπάθειες των κατασκευαστών για τεχνολογική εξέλιξη προς τον τομέα της οικονομικής λειτουργίας.
Οι εξελίξεις αυτές, όμως, αφορούν περισσότερο τα κορυφαία μοντέλα που φέρουν πληθώρα πρόσθετων λειτουργιών, οι οποίες με τη σειρά τους ανεβάζουν την τιμή αγοράς.

Ας επισημανθεί, τέλος, πως προκειμένου να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως εξαιρετικά αποδοτικό, υπόκειται σε αντικειμενικές μετρήσεις και ανεξάρτητες δοκιμές- άρα μπορείτε τουλάχιστον να είστε σίγουροι για τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα.
ΑΠΟ:noontech.gr ΠΗΓΗ:syskeves.gr