Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Αλήθειες και μύθοι για την κατανάλωση ενέργειας

Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Είναι αλήθεια οτι κατά καιρούς όλοι πειραματιζόμαστε με διάφορους τρόπους προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση μας σε ενέργεια και να εξασφαλίσουμε “χαμηλότερους λογαριασμούς”.

Μέσα σε όλες τις πρακτικές, λοιπόν, που χρησιμοποιούμε, τυχαίνει καμιά φορά να ακούμε κάποιους κομπογιανίτες τεχνικούς που ισχυρίζονται οτι “έχουν τη λύση”. Για το λόγο αυτό, παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα πέντε μύθων πρός “μελλοντική αποφυγή” σχετικά με την ενέργεια και την κατανάλωση:

1. Γυρνώντας τις συσκευές στο “off” σημαίνει οτι αυτές δεν καταναλώνουν πια ρεύμα!
Κάποιες από τις συσκευές αυτές ενδέχεται να καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα όταν βρίσκονται στο off παρά όταν λειτουργούν κανονικά.
Για παράδειγμα, το γνωστό σε όλους DVD Recorder, το οποίο καταναλώνει πολλή ενέργεια, τόσο για να εγγράψει τα αγαπημένα σας επεισόδια, όσο και για να τα κρατήσει αποθηκευμένα στη μνήμη του.
2. Η αγορά ενός αποδοτικού κλιματιστικού -υψηλός βαθμός στην κλίμακα BTU- μειώνει τις ενεργειακές ανάγκες!
Είναι γεγονός πως για την εγκατάσταση ενός κλιματιστικού απαιτείται πρώτα να γίνει κάποια στοιχειώδης μελέτη. Παρ΄ όλα αυτά, βλέπουμε οτι τον κανόνα αυτό σήμερα δεν τον τειρεί σχεδόν κανείς. Η πλειονότητα των καταναλωτών σπεύδει να αγοράσει “τεράστια κλιματιστικά” για μικρούς χώρους, ώστε να παγώνουν το χώρο μέσα σε 5'.
Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που κατορθώνουν είναι να ξοδεύουν μεγάλα ποσά ενέργειας που θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει με την αγορά ενός μικρότερου κλιματιστικού, κατάλληλου για τις διαστάσεις του χώρου.
3. Ο καθαρισμός των πηνίων του ψυγείου μειώνει την κατανάλωση ενέργειας!
Μέγας μύθος. Για να γίνει αισθητή κάποια απειροελάχιστη διαφορά θα πρέπει η ΔΕΗ να μετατρέψει τα ποσοστά χρήσης ρεύματος σε δεκάκις του χιλιοστού. Οπότε...
4. Η χρήση ηλεκτρικών σωμάτων θέρμανσης, το χειμώνα και όλα τα παρεμφερή τους -σόμπες, αερόθερμα κ.α.- μειώνει την σπατάλη χρημάτων!
Εσφαλμένο, θα λέγαμε. Μάλλον την αυξάνει, γιατί, είτε θα υπάρχουν πάνω από ένα, είτε θα πρέπει να το κουβαλάτε από δωμάτιο σε δωμάτιο χώρις κάποιο θερμαντικό αποτέλεσμα.
5. Το να χαμηλώνουμε το θερμοστάτη του καλοριφέρ τις νύχτες του χειμώνα θα αποτελέσει μεγάλη πηγή εξόδου, γιατί την επόμενη μέρα το σύστημα θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να επαναφέρει τη θερμοκρασία!
Είναι λάθος να ακολούθείται αυτή η τακτική, καθώς όταν χαμηλώνουμε το θερμοστάτη τη νύχτα πετυχαίνουμε συντήρηση της υπάρχουσας θερμοκρασίας. Η κατανάλωση σε περίπτωση που ανεβάσουμε το θερμοστάτη το πρωί της επομένης, θα είναι μικρότερη στο σύνολό της, καθώς και δε θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την αύξηση της θερμοκρασίας και το καλοριφέρ δε θα έχει καταναλώσει μεγάλα ποσοστά ρεύματος, αφού δε δούλεψε το προηγούμενο βράδυ.
Ένας μύθος εκτός λίστας είναι αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι σχετικά με τη μόνωση του σπιτιού. “Πεταμένα λέφτα”, λένε. Έχουν όμως άδικο, καθώς τα χρήματα που θα επενδύσει κάποιος στη μόνωση του οίκου του, θα του προσφέρουν απόσβεση μέσα σε ένα με δύο χρόνια.
ΑΠΟ:noontech.gr ΠΗΓΗ:syskeves.gr